NOVALIS KVÄLLSRUTINER | Sarahank
sarahank

Sarahank

Annons

NOVALIS KVÄLLSRUTINER

Vi har faktiskt haft tur med vår lilla tjeja gällande nattsömn. När hon kom ur den första spädbarnstiden så fattade hon att på natten då sover man. Sen har hon såklart vaknat för mat och vissa nätter har hon “en dålig natt”.

När hon var runt 6v så ville vi börja med någon slags rutin på kvällarna istället för att låta henne följa med oss bara, låta kvällen bli som den blev liksom. Vi ville gärna bada henne varje kväll för hon blev trött av det, men hon blev så himla torr när hon badade för mycket så vi skippade det och började med att tvätta litegrann i ansiktet och på kroppen med servetter, ta på pyjamas (hon har bara haft blöja när hon sover), släcka ner, sänka tvn o så där. Det blev ingen större förändring till en början då Novali var rätt så kvällsorolig men när hon närmade sig två månader så hände det och hon började sova hela nätter men halvvaknade för mat ungefär två-tre ggr. Hon somnade mellan 21-22 och vaknade mellan 08-09. Under denna period så nattade vi henne i soffan och bar sedan över henne till babynestet när vi skulle sova.

Jag kommer ihåg den perioden som en stor förändring för mig med då jag, sjukt nog, fick “för mycket sömn” om man ens vågar skriva så haha. Men min kropp var ju van vid sena kvällar och tidiga mornar så det blev helt klart en omställning och vissa dagar gick vi inte upp förrän typ 11.30 haha. Det blev som att kroppen fattade hur mycket sömn den låg back när den väl fick sova.

Vi körde på det spåret ett tag för det funkade ju! Men sen gick vi över till att natta henne i babynestet direkt.

Det var väl när hon närmade sig 3mån som hon somnade kl 21 på kvällarna, efter mat i babynestet. Då hade vi plötsligt kvällarna “helt fria” då hon låg i eget rum och vi satt i vardagsrummet.

Så har vi gjort fram tills nu för någon dag sedan då hon börjat sova i egen säng också. Satan va ensamt det blev i vår säng haha.

Våra kvällsrutiner ser nu ut såhär, med förutsättningar att vi är hemma (& tiderna kan såklart skilja från kväll till kväll):

18.00 Dags för dusch. Tycker det är smidigare att lägga henne ner och duscha av henne nu istället för att bada henne i baljan då hon har egen vilja i kroppen nu och sprattlar och leker. Nu kan hon sprattla och leka utan att jag behöver hålla i henne. Blir nog lättare i baljan sen när hon kan sitta stabilt själv.

Nu kan vi också duscha henne varje kväll, hon blir inte torr längre och med tanke på hur mycket hon dreglar så måste vi duscha av henne haha. Fastnar i alla veck. Innan badade jag henne precis innan läggdags men har flyttat fram det då hon blev lite för övertrött nästan.

18.15-18.30 Smörjer in henne, masserar lite. Tar på blöja och pyjamas. Hon gillar inte att bli insmord haha. Någon mer som har en bebis som ratar det?

18.30 Nu blir det mat och förhoppningsvis en liten powernap för donnan. Annars kan hon bli för trött för tidigt och somnar hon för tidigt så somnar hon inte för natten hehe.

Somnar hon inte så börjar hon bli lite gnällig mellan 19-20 någon gång och då gäller det bara att underhålla haha.

19.00 Förmodligen vaknat igen och nu blir det lek och mys fram till 20.00-20.15 någonting.

20.15 Byter blöjan, tar av pyjamas om det är riktigt varmt annars får den sitta på. Börjar förbereda sängen och fixar mat till henne om hon börjat visa att hon är trött.

20.30-20.45 Matar henne i sin säng och hon somnar gott.

Därefter brukar vi behöva ge henne nappen om hon tappat den (hon säger till genom att gny, gull (ibland kan hon riktigt skrika också haha)) men annars vaknar hon inte förrän mellan 04-06 och vill ha mat, sedan somnar vi om igen, tillsammans i vår säng. Vi får se hur det blir med att sova i egen säng, än så länge har vi haft 3 bra av 4 nätter. En natt fick jag lyfta över henne till mig vid kl02 då hon inte kom till ro själv.

Såhär försöker vi ha det varje kväll, men är vi iväg så packar jag alltid med pyjamas och grejer jag kan tvätta henne med så hon fattar att det blir läggdags där med. Hon kan somna lite var som helst när vi är iväg och brukar alltid sova vidare när vi väl kommit hem och lyfter över henne till sängen.

Vad har ni för kvällsrutiner?

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
sarahank

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats